Sanningen om lågkaloridiet

Jag har bestämt mig för att höja mitt intag till omkring 1400 kalorier och sedan ha 2-3 dagar i veckan där jag knappt kommer äta, men dessa dagar ska inte vara efter varandra. Det blir alltså varannan dag om jag väljer 3 gånger i veckan.. Jag ska se vad som funkar bäst för mig. Varför jag valt att ändra? Jo, läs vidare.
 
När man äter ett lågt intag av kalorier så kommer energisparande processen bli så effektiv den bara kan. Då kommer fettinlagring effektiveras. Kroppen vet att det är ont om mat och sparar därför så mycket energi som möjligt och detta lagras då som fett. Man bränner alltså mindre när man bara är i så kallade viloläget, man bränner alltså mindre när man sover och liknande. Vid minsta överintag av mat så kommer kroppen suga åt sig kalorierna som en svamp och detta lagras som fett på kroppen. Man kan alltså gå upp på bara en enda onyttig dag när man går på en lågkaloridiet eftersom att kroppens fettlagring och energisparande process är så pass effektiv. Det är alltså ingen vidare bra idé att ha en ätardag/ätarhelg när man går på en lågkaloridiet utan ska isåfall chocka kroppen med ännuuuu mindre kalorier för att få igång processen, men äter man 1000 kalorier eller mindre så blir det möjligtvis 2 äpplen på chockar-dagarna vilket är väldigt lite och förbränningen kommer inte igång på samma sätt eftersom att det fortfarande är väldigt lågt och kroppen fortsätter att spara, men man ska ABSOLUT INTE äta mer.
 
Snabb ökning av kalorier = Fettinlagring
Snabb sänkning av kalorier = Fettförbränning
 
Två personer med några kg övervikt där ena äter 2500 kalorier/dag och håller den vikten medans den andra äter 1200 kalorier/dag och håller sin vikt. Vilken har då lättast för att gå ner i vikt? Jo den första personen som äter 2500 kalorier såklart. Det är för att man har mer kalorier att röra sig med. Det går att variera mellan 2000-2500 kalorier/dag utan att svälta och utan att lägga på sig vikt, man förlorar då istället fettprocent eftersom att förbränningen är på en normal nivå. Går man istället på en lågkaloridiet så kommer man gå upp om man höjer kaloriintaget en dag och har därför inte så mycket kalorier att röra sig med vilket då gör att kroppen anpassar sig och drar in på förbränningen. Därför är 5:2 dieten så bra eftersom att man chockar kroppen 2 dagar i veckan.
 
Äter man för lite i dagsläget och skulle vilja höja så är det viktigt att äta som vanligt och räkna kalorierna man får i sig under en vanlig dag för att sedan kunna ha det som utgångsläge. Om man tillexempel äter 500 kalorier en vanlig dag så ska man höja med endast 30-50 kalorier varje vecka för att inte höja på en gång då det kommer resultera i en högre fettprocent. Man måste alltså höja kaloriintaget sakta för att få kroppen att anpassa sig och kommer därefter höja förbränningen samtidigt.
 
Det går såklart att köra på lågkaloridiet och gå ner i vikt snabbt, men kroppen kommer anpassa sig efter inte så lång tid vilket jag verkligen har märkt. Jag gick ner 12 kg i vikt skapligt snabbt med en viktplatå men efter det har det bara blivit svårare och svårare då jag hållt mig på 1000 kalorier eller mindre om dagen. Jag kommer inte höja så mycket, blir till 1400 kalorier för att sedan chocka kroppen så på det sättet kommer det nog hålla i sig. Jag ska köra på detta och se hur det går!
 

Kommentera här: